FIREMNÍ FINANCE

 

 

Vést finance ve firmě může být opravdu výzva.

Efektivní, dynamický a ziskový cash flow ve firmě je snem každého manažera. V tomto článku se podíváme na základní tipy pro vedení firemních financí. Začneme TOP 3 benefity, ze kterých těží jak zaměstnanec, tak zaměstnavatel. Posléze se podíváme na nejčastější krachy firem.

Příspěvky pro zaměstnance na doplňkové penzijní spoření

Pokud zvažujete, jaký benefit zvolit, rozhodně by mezi prvními měly být příspěvky na doplňkové penzijní spoření. Zaměstnanci si mohou spořit na pokojné stáří a vy získáte zajímavou úsporu nákladů. Do výše až 50 000 Kč zaměstnavatel neodvádí z příspěvku sociální a zdravotní pojištění. Co se týče zaměstnance, ten také z příspěvku pojištění neplatí. Pokud zaměstnanec přispívá více než 1000 Kč, může si snížit svůj daňový základ.

Je tedy velmi zajímavé nabídnout zaměstnanci peníze do DPS místo do výplaty, kde odměny podléhají zdanění. Dnešní penzijní společnosti nabízí různé varianty hromadných plateb a pomoci při nastavení placení příspěvků od penzijních společností. Postup je tedy velmi jednoduchý a prospěšný pro obě strany.

Motivace zaměstnanců vlastními akciemi

Jedna ze zajímavých možností, jak motivovat své zaměstnance, je určitě poskytnutí vlastních akcií. Své zaměstnance můžete tímto krokem posunout do mentální pozice spoluvlastníků firmy. Existuje spousty akciových motivačních programů, které zaměstnavatel může svým zaměstnancům poskytnout.

Bezúročné půjčky pro zaměstnance

Dnes již méně vídaným benefitem je bezúročná půjčka pro zaměstnance. Dnešní nový pojem je již zápůjčka. Při zápůjčce lze sjednat úroky, ovšem zápůjčka může být i bezúročná. Poskytování bezúročných zápůjček zaměstnancům dle zákona o daních z příjmů na straně zaměstnance je až do úhrnné částky 300 000 Kč bez daňových dopadů. Od daně z příjmů fyzických osob je osvobozen příjem od téhož zaměstnavatele, plynoucí zaměstnanci v podobě majetkového prospěchu při bezúročné zápůjčce až do úhrnné výše jistin 300.000 Kč z těchto zápůjček.

Proč firmy krachují?

Dalším zajímavým tématem jsou špatné statistiky bankrotujících firem. Otázka zní, proč tolik firem nezvládne svou majestátnou loď ukočírovat a zbankrotuje. Velmi často dochází k neočekávánému naplnění investice. Je důležité pečlivě zanalyzovat, které investiční kroky se vyplatí a které ne. Cash flow je magický kruh, který je třeba respektovat a dbát na to, aby byl plně funkční.

Samotné počáteční financování není pro začínající firmy až tak nepřekonatelný krok a v dnešní době existuje spousta možností, jak si finance obstarat. Většina českých start-upů financuje svůj chod z vlastních zdrojů. Častou příčinou krachu projektů jsou nedostatky spíše v následném řízení cash flow. Pokud máte v plánu založit novou firmu, řada zakladatelů start-upů také někdy hovoří o nedostatku zájmu investorů. A jestliže najdete dobrého investora, nemusí to být vždy výhra, protože i samotní investoři se mohou pohádat.

 

„Důležitost peněz plyne z toho, že jsou propojením mezi současností a budoucností.“
~John Maynard Keynes

Avarita - firemni finance

    Zlaté avarití stránky

    Spoj se s námi

    Nečekejte na zázrak, zavolejte nám hned! Společně se podíváme, co Vás trápí a vymyslíme super řešení.

    Pobočky

    Výstavní 2224/8, 709 00 Ostrava

    Telefon

    +420 733 310 194

    Instagram

    avarita.cz

    Youtube

    Avarita

    WhatsApp

    +420 733 310 194